Mieszkanie czy dom?
Co lepsze: mieszkanie w bloku czy własny dom? Podzielcie się opiniami :)
|
Ja wolę mieszkanie w bloku. Spokój, nie muszę się martwić o ogrzewanie ani o wywóz śmieci. Nie muszę dbać o ogródek. No i jest taniej.
|
Dom, jeśli ma się dzieci - własne podwórko, świeże powietrze, wygoda, a mieszkanie na starość - mniej zachodu i wysiłku związanego z utrzymaniem.
|
Ja wprost marzę o domu z ogródkiem:) Mam dość sąsiadów, hałasu i problemów z tym związanych. Dom daje możliwość poczucie, że jest się u siebie. Gdy wokół pełno ludzi czasem trudno o prywatność...
|
DOM! Tylko DOM! Poranna kawka we własnym ogródku:) Co więcej przy obecnych cenach mieszkań bardziej opłaca się inwestować w mały dom, niż płacić kosmiczne ceny za mieszkania w bloku.
|
Ja tam wolę mieszkanie w bloku niż domek. Nigdy nie zamieniłabym mojego mieszkania na domek. W bloku cieplutko, nie obchodzi mnie ogrzewanie. Nie muszę się o nic martwić. Płacę i mam. Przeszkadzają co prawda czasem sąsiedzi, ale da się wytrzymać.
|
Latem dom, zimą mieszkanie w bloku - taka jest według mnie wersja najbardziej optymalna...
|
przeprowadzajac sie z mieszkania do domu bylam bardzo przygnebiona.. natomiast teraz nie wyobrazam sobie powrotu na jakies blokowisko.. w domu jest spokoj.. swoboda.. przestrzeń:P stawiam na dom
|
Jeśli mieszkanie jest duże, wokół cisza i spokój to czemu nie. Dom ma swoje uroki... można głośno muzykę włączać i nikomu to nie przeszkadza, jest ogródek w którym można upiększać :) no i dzieci w ogrodzie się bawią.. marzę o takim domku :)
|
Ja przez całe życie mieszkałam z rodzicami w dużym domu, z ogrodem i innymi "bajerami";) Teraz od paru lat w mieszkaniu, ale też całkiem już do tego przywykłam i wcale nie jest mi gorzej:)
|
ja marzę o domu, choć niestety na razie muszę wynajmować mieszkanie. Ale żyję nadzieją, że niedługo zarobimy na własny domek :)
|
To zależy od okoliczności. Jak byłem na studiach to wymarzonym miejscem było mieszkanie. Jednak jak się ma w planach rodzinę to lepszy jest dom z ogrodem. Mając własną działkę koszt 50 metrowego mieszkanie jest porównywalny z niewielkim domem. A komfort życia o niebo lepszy.
|
Masz rację, jak ma się dzieci to tylko dom z ogródkiem, bo można wstawić zabawki ogrodowe, dzieci mogą bawic się caly dzień a ty masz je na oku.
|
tylko i wyłącznie DOM!!! ale niestety trzeba nieco więcej zarobić ;p
|
Ja chciałabym mieć dom, nawet mały, ale własny. Z mężem zastanawiamy się właśnie nad sprzedażą mieszkania i budową domu poza miastem, w jakieś małej miejscowości gdzie grunty pod budowę są tańsze. Wystarczyłby nam nawet taki z 80m2, to i tak więcej niż nasze mieszkanie:
Z resztą wybór tego typu domów jest bardzo duży, wystarczy zobaczyć np. takie projekty domów do 80 m2 w różnych konfiguracjach. |
Z tej strony jest jeszcze jeden fajny projekt , dla mojej rodzinki byłby idealny. Bardzo podoba mi się duzy taras z tyłu. TYlko czy poddasze jest odpowednie, zeby nadawało się do wykorzystania?
|
Marzę o domu :) może być mały ale zawsze to lepiej niż mieszkanie. No ale najpierw trzeba zarobić, na pewno nie chcę kredytu na 30 lat.
|
Ja też marzę o domu... ech... może kiedyś! :)
|
Jeżeli mieszkanie to swoje a nie wynajmowane od jakiejś prywatnej osoby, ale mimo to wolę dom w którym mieszkam:D
|
Ja to chciałabym mieć apartament w dużym mieście gdzieś wysoko :)
|
Moim zdaniem znacznie wygodniej jest mieszkać w bloku. Jest to dobre rozwiązanie dla leniwych ponieważ nie trzeba martwić się o naprawy domu, ogród..., Poza tym takie mieszkania są zazwyczaj w centrum miasta więc wszędzie jest blisko.
__________________ Apartamenty Kołobrzeg |
Jeśli miałąbym raz jeszcze decydować o zakupie nieruchoości to na pewni wybrałabym dom.
|
Ja mam własny domek i jestem w nim szczęśliwa. Czuję, że mam o wiele więcej przestrzeni niż w bloku.
__________________ wiatrówki |
Całe życie w bloku, chyba bym już nie umiała gdzie indziej. Ciepło, woda, gaz o nic nie muszę się martwić byle płacić.
|
Zdecydowanie dom. Ja mieszkałam całe życie w bloku, w małym mieszkaniu, a od pół roku mam wreszcie wymarzony domek (mały) i wprawdzie pracy jak na razie jest bez porównania więcej, ale już wiem, że to była doskonała decyzja:)
|
Zależy, Mieszkanie w Mieście masz tańsze od domu ale niestety płacisz czynsz, gdzie przy kupnie domu tego nie masz. Z drugiej strony za dom dużo zapłacisz chyba, że jest on poza miastem.
|
Mieszkam w bloku od urodzenia, o niczym innym teraz nie myślę jak o zakupie domu ;)
|
Póki nie mam rodziny mieszkanie jest bardzo wygodne. Z czasem na pewno przeniosę się do domu, jeśli będzie mnie na to stać :)
|
Moim zdaniem najwygodniejszym rozwiązaniem będzie kupno gotowego już domu. Widzieliście może jakie piękne apartamenty są na sprzedaż na osiedlu Kapriola w Warszawie : http://osiedlekapriola.pl/ . Nie dość, że dzielnica jest prestiżowa (Wilanów) to jeszcze domy prezentują się bardzo ciekawie i nowocześnie.
Widzę, że aktualnie jest tam promocja tak więc sądzę, że warto jest zadzwonić i zapytać się o cenę. Pozdrawiam. |
Ja od zawsze marzyłam o własnym domku, więc pewnie wybrałabym tą opcję.
|
Wiadomo - dom, tylko finansowo nie każdego na to stać
|
W tym momencie lepszą opcją dla mnie jest mieszkanie.
Finansowo wychodzi korzystniej. Ceny mieszkań są teraz na naprawdę dobrym poziomie, tu przykład: ihouse.pl/torun/sprzedaz/mieszkanie . No i teraz, póki mieszkam tylko z moim facetem, bez dzieci, te trzy pokoje w zupełności mi wystarczą,. Nie mam ochoty na sprzątanie dwóch pięter :P |
Ja od zawsze mieszkam w domku na wsi więc ciężko jest mi się przestawić na mieszkanie w małym mieszkaniu, potrzebuje większej przestrzeni na szczęście to jest tylko etap przejściowy ponieważ nasz dom jest już w budowie
____________________ Na co czekasz http://biuronaczasie.bloog.pl/ sprawdz nas! |
My właśnie rozpoczynamy budowę swojego domu, oboje mieszkaliśmy przez całe życie w domkach na wsi i teraz jest nam bardzo ciężko odnaleźć się w małym mieszkaniu dlatego właśnie chcemy jak najszybciej się wybudować
____________________ Masz ze sobą duże torby przedłużanie rzęs warszawa centrum wchodź na naszą stronę! |
Osobiście wolę mieszkanie, ponieważ utrzymanie domu pochłania masę czasu i pieniędzy.
|
Naturalnie, że dom. Może cenowo odstraszać, jednak jest to inwestycja na całe życie więc nie wydaje mi się by był sens na tym oszczędzać. Do tego ogródek za domem, relaks na kocyku.. Aż się rozmarzyłam
____________________ Nie wahaj się http://slawkortv.blog.se/ mamy dla Ciebie wyjście! |
Dom !!!!!!!!
|
Myślę, że dom byłby najfajniejszym rozwiązaniem, marzę o domku z własnym tarasem i ogrodem, ale z drugiej strony jak pomyślę o tym, że mam dojeżdżać codziennie do pracy , wozić dzieci i tak dalej to zastanawiam się nad mieszkaniem...
____________________ Idziemy naprzód to widać http://motorxsport.wordpress.com/ no i co ty na to! |
Tak, masz rację ALAINEQWE70 jednak biorąc pod uwagę ceny niektórych spółdzielni za użytkowanie większości mieszkanń w blokach, a za tę cenę tak bliskie sąsiedztwo, a często to jest niewygodne "sąsiedztwo" to lepiej się zorganizować i mieć spokój.
____________________ Wyciągamy do Ciebie rękę http://o-pielegnacji.blog.pl/ wejdż! |
To zależy, lubię mieszkać w bloku, bo przynajmniej jest mniej pracy, ale jednak własny domek to jest coś :)
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 00:51. |