Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
#21
|
|||
|
|||
kluski na parze
Składniki na ok. 8 klusek: 400g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 250ml mleka 1 jajko 30g cukru 50g masła lub margaryny szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella 150g masła 40g mielonego, suchego maku 40g cukru pudru Sposób przygotowania: Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia. Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40min.). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części. 2 Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły. 3 W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze). Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10min, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach. Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem. Podawać od razu na ciepło. |
#22
|
|||
|
|||
Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą
2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa pęczek szczypiorku majeranek, tymianek 1 łyżka masła 3 łyżeczki mąki 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany Filety kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy, aż kurczak będzie biały. Wlewamy 3/4 szklanki wody, wrzucamy kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy osączoną kukurydzę, majeranek i tymianek do smaku oraz pokrojony szczypiorek. Łyżkę masła obtaczamy w mące i dodajemy do kurczaka - dzięki temu, kurczak będzie bardziej delikatniejszy. Trzy łyżeczki mąki wsypujemy do jogurtu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kurczaka. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem |
#23
|
|||
|
|||
mm no to może ryż po chińsku :
• 2-3 szklanki ugotowanego ryżu, 3 łyżki oleju, • 2 łyżki sosu sojowego, 1 jajo, • 1/2 szklanki pieczarek ugotowanych i pokrojonych w plasterki, • 1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej pietruszki, • 1/4 szklanki posiekanej dymni lub szczypirku, • 1/4 łyżeczki soli. Etapy przygotowania 1. Jajo wbić na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przebić żółtko, aby się trochę rozlało, usmażyć. Usmażone jajko pokroić na patalni na cienkie plastry. 2. Dodać pieczarki, ugotowany ryż, dymkę lub szczypiorek, zieloną pietruszkę, sos sojowy i sól. Wszystko wymieszać. 3. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 min., aby dobrze się zagrzało. 4. Podawać gorące z zieloną sałatą. |
#24
|
|||
|
|||
zrób tak jak ja:
pokrój 1 cebulę w kostkę, wrzuć ją na patelnię, żeby się podgrzała (przy krojeniu żuj gumę - nie będą Cię szczypać oczy), 2 piersi s kurczaka ubij tak, żeby były o połowę cieńsze i pokrój w kostkę (jeden kawałek jak jeden kęs), wrzuć na patelnię. poczekaj, aż cała zrobi się biała i nie będzie biała w środku. kiedy zrobisz już pierś z cebulą, wlej tam pół szklanki wody i przez ok. 5-10 minut przykryj ją pokrywką. na to wlej 200 ml śmietany i dodaj dużo koperku - suchego albo świeżego. do tego ziemniaki albo ryż, bądź makaron - do wyboru. pyszne. |
#25
|
|||
|
|||
Knedle ze śliwkami
Składniki: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego raz przez maszynkę 500 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków (posolonych przy gotowaniu) * 2 jajka około 1 szklanki mąki pszennej (wsypać 3/4 szklanki, a pozostałą ilość dodać w razie potrzeby) około 70 dag śliwek (im mniejsze, tym knedle wyjdą zgrabniejsze), odpestkowanych cukier Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić, by ciasto się mocno nie kleiło. Odrywać nieduże kawałki ciasta, spłaszczać na dłoni, na środek kłaść śliwkę, do niej sypać około pół łyżeczki cukru. Zlepiać dokładnie formułując kulki. Gotować w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego * przez maszynkę mielę najpierw twaróg, później ziemniaki ** to, ile Wam wyjdzie knedli zależy od wielkości śliwek, mi wyszło lekko ponad 20, co jest bardzo sytym obiadem dla 4 osobowej rodziny |
#26
|
|||
|
|||
Smażony makaron
piersi z kurczaka - 200 gramów Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie makaron jajeczny lub spaghetti - 1 opakowanie orzeszki ziemne - 3 łyżki mrożone warzywa mieszanka chińska - 1 opakowanie ketchup ognisty Hellmann’s - 2 łyżki olej roślinny - 2 łyżki 1.Makaron wcześniej ugotuj i odstaw na bok. 2.Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojonego w plasterki kurczaka. Pod koniec smażenia dodaj orzeszki ziemne i ketchup. Smaż chwilę. Następnie dodaj warzywa i makaron. 3.Całość podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj Fix Knorr. 4.Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tip: Dodając kilka łyżek sosu sojowego i posiekany imbir sprawisz, że potrawa nabierze jeszcze bardziej orientalnego charakteru. |
#27
|
|||
|
|||
Ech...zjadłabym sobie dzisiaj na obiad kaszę z jakimiś warzywkami. Ktoś mi ugotuje?
|
#28
|
|||
|
|||
No a może twój mąż/żona/chłopak/dziewczyna hihi : )
Daję przepis na środę popielcowa Dorsz duszony na parze z warzywami - składniki: * 2 filety z dorsza * oliwa z oliwek * 2 czerwone cebule - posiekane w piórka * papryka czerwona - posiekana w paseczki * 2 pomidory - pokrojone w kostkę * pół jabłka- pokrojone w kostkę * 1 łyżka octu balsamicznego * sok z cytryny * około 10 pieczarek - pokrojonych Dorsz duszony na parze z warzywami - sposób przygotowania: Pieczarki podsmażyć na patelni z połową cebuli. Filety doprawić najlepiej solą czosnkową i pieprzem ziołowym, następnie jedną stronę skropić cytryną, w środek położyć pieczarki, obsypać pietruszką i dodać 2 listki mięty. Następnie zawinąć filet i spiąć wykałaczkami, aby się nie rozwinął i odstawić na bok. Następnie na patelnie wlać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dodać posiekaną paprykę, podsmażyć, dodać pomidory i jabłko, przyprawić solą i pieprzem ziołowym oraz szczyptą chilli i octem balsamicznym. Przykryć i zostawić pod przykrywką na małym ogniu. Rybę wstawić na ok. 20 minut do naczynia gotującego na parze, jednocześnie ugotować ryż. Jak się wszytko ugotuje, to wyłożyć ryż na talerz, następnie warzywa, a na koniec położyć rybę uważając, aby się nie rozwinęła. Sosem z ryby można polać ryz. Życzę smacznego |
#29
|
|||
|
|||
Kurczak z kaszą gryczaną
części kurczaka 4 kasza gryczana 1,5 szklanki bulion drobiowy 3 szklanki czosnek 5 ząbków śmietanka (może być 18 lub nawet 30%) 400 ml masło 1 łyżka olej 4 łyżki tymianek 1 łyżka cebula 1 sól i pieprz Części kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć roztartymi 4 ząbkami czosnku wymieszanymi z solą. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C. Mają się zrumienić (ok. 25 minut). Pokroić cebulę w kostkę, zmiażdżyć pozostały ząbek czosnku. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Wsypać kaszę, smażyć jeszcze minutę, mieszając. Dodać tymianek. Zalać wrzącym bulionem. Przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 10 minut). Zamieszać dodać śmietankę i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Przykryć, odstawić na 10 minut pod przykryciem. Zamieszać kaszę, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć upieczone kawałki kurczaka. |
#30
|
|||
|
|||
Kokardki z boczkiem
- 20 dag makaronu świderki lub kokardki, - 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu, - 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy), - 2-3 łyżki oleju, - sól, - świeżo mielony pieprz, - szczypta mielonej ostrej papryki, - 5 dag parmezanu Przygotowanie: 1. Makaron wsyp na posolony wrzątek, gotuj około 8 minut. Gdy będzie już gotowy, odcedź, starannie wymieszaj z 1 łyżką oleju. Aby nie wystygł, wstaw go do ciepłego piekarnika. 2. Boczek wędzony pokrój w kostkę i usmaż na łyżce oleju. Do podsmażonego boczku dodaj Warzywa do makaronu (bez rozmrażania), wlej 150 ml wody i duś przez 12-14 minut, do uzyskania ulubionej miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem, mieloną papryką, delikatnie wymieszaj. 3. Gorący makaron wymieszaj z warzywami. Przełóż do głębokiego talerza i posyp parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. |