Strona główna Dom Kariera Rodzina Styl Zdrowie Związki Życie Klub |
|
|
|||
|
|||
@rudakucharka, też robię z sosny. U nas jak nie zejdzie cały zapas w ciągu roku, to jemy z naleśnikami - pyszne. Lepsze niż syrop klonowy.
|
|
||||
|
||||
Niedawno udało mi się kupić książkę o domowych przetworach w ,uwaga, markecie budowlanym popularnej sieci. Jakie było moje zdziwienie, że oni mają taki asortyment. Książka jest bardzo przydatna, mimo że już wcześniej robiłam sobie domowe przetwory, zwłaszcza soki i dżemy. Teraz interesuję się kilkoma innymi książkami, gdzie między innymi jest coś o domowych sposobach na wyrób wędlin czy serów. Moim zdaniem warto zająć się czymś takim, bo w domowych przetworach przynajmniej wiesz, co jest. W sklepowych już głównie chemia.
|
|
|||
|
|||
Ja niegdyś robiłam syrop z cebuli nawet dobrze sprawdzał się na kaszel teraz zastanawiam się co na katar będzie skuteczne.
Są jakieś domowe sposoby na katarek? |
|
|||
|
|||
Akurat co do syropu z cebuli to kompletnie nie jestem przekonana. Ale ogólnie takie specyfiki są całkiem dobre.
|
|
||||
|
||||
oczywiście
|
|
|||
|
|||
Ja jestem zbyt leniwa na takie rzeczy Jak mnie dopadnie przeziębienie, to zwykle kupuję w aptece jakiś naturalny specyfik. Z tego, co wiem, to dobry jest np. syrop z czarnego bzu.
|
|
|||
|
|||
syrop z cebuli robiłam nie raz, na suchy kaszel jest rewelacyjny Kaszel mokry atakuję już tabletkami z apteki http://fluimucil.pl/ zadziwiająco szybko działają, do tego kosztują niewiele.
|
|
||||
|
||||
Buraczek i imbirem
2-3 średniej wielkości buraków 5 dużych marchewek 1/4 cytryny 2 jabłka 2cm imbiru Wszystkie składniki wycisnąć w wyciskarce kuvings poczynająć od tych miękkich. Smacznego!
|
|||
|
|||
Ciepła herbata z imbirem i syropem malinowym http://www.herbapol.com.pl/produkty/...cowa-spizarnia to mój sposób na walkę z przeziębieniem. Słyszałam, że syropy z czosnku i cebuli są skuteczne, ale jakoś nie mogę się do nich przekonać, nawet jak zatkam nos, to nie udaje mi się przełknąć tego specyfiku.
|
|
|||
|
|||
Ja jedyny syrop jaki umiem robić to kroje cebule zasypuje cukrem ( na oko) i czekam. Ale jak ostatnio dałam dziecku to się popłakał że jest niedobre i obraził się ;D Na kaszel to daje mu kupny jaki mu smakuje, dicotuss jest z miodem więc ma fajny smak. Chętnie poczytam jeszcze Wasze przepisy, może do czegoś nowego też się przekona.
|